Randomizer


Introduction:

Randomizer

We gaan een randomizer maken. Dit is een apparaatje die random een persoon of een object kiest. Als je je hand langs het gat haalt kiest het apparaat een random positie en wijst hiernaar toe. Hierdoor heb je nooit meer gezeur als er iemand de afwas moet doen want de randomizer kiest iemand uit. Dit project kwam tot stand toen we ruzie hadden om wie de afwas moest doen, toen dacht ik dit moet toch anders kunnen en bedacht ik de randomizer.


Step 1:

Example video

Step 2:

Moscow

Must have:
Het apparaatje moet via een ldr de servo kunnen aanroepen en dan rond kunnen draaien om vervolgens iemand te kiezen. Het apparaatje moet kunnen zien dat een gebruiker zijn hand langs het doosje haalt zodat de servo wordt geactiveerd.

Should have:
Het apparaatje zou een pijl boven op moeten hebben die mee wijst met de arduino. Het apparaatje zou een soort verrassingseffect moeten hebben, het apparaatje moet niet gelijk de gekozen kant op wijzen maar eerst ergens anders heen

Could have:
Het zou heel makkelijk zijn als het apparaatje via batterijen zou werken en niet via een kabeltje zodat je het apparaatje overal kan neerzetten.

Would have:
Een aan en uitknop om stroom te besparen.

Step 3:

Benodigdheden

Benodigdheden:

1. Arduino Uno
2. Multiplex 400x300mm
3. Servo voor de Arduino
4. Lijm (Pattex 100% all materials)
5. Scharnier 25x20mm
6. Ldr voor arduino (Licht sensor)
7. 3d printer
8. Laser snijder

Step 4:

3D printen

Files:
arrow2.stl

We beginnen eerst met het maken van de pijl want dit duurt het langste.
Deze gaan we uitprinten met de 3d printer. Je kan hier zelf een pijl voor ontwerpen maar je kan ook gebruik maken van een kant en klare pijl. Als je de pijl zelf wilt maken let er dan wel op dat er onderaan een stokje zit. Dit gebruik je om later de pijl vast te maken aan de Servo.

Voor het maken van de pijl gebruik ik de 3d printer omdat hiermee makkelijk een idee ook werkelijk kan uitwerken. Ik wou graag een pijl met een stokje en dat was best snel en goed gelukt.

Als de 3d printer de pijl aan het uitprinten is kun je door naar Stap 3.

Tip: Zorg er wel voor dat je met de 3d printer niet te klein print want dat gaat niet goed.

Tip: Zorg ervoor dat de pijl onderop ligt en het stokje boven op want anders gaat het niet goed.

Step 5:

Doosje - laser snijden

Nu gaan we het doosje maken in dit doosje moet een arduino passen en de servo en de draadjes die daarheen lopen. Voor mijn ontwerp heb ik het doosje 13x13x13 cm gemaakt. Maar als je wilt zou het kleiner kunnen.
Om het doosje te maken heb http://www.makercase.com/ gebruikt en dan Edge Joints finger zodat ik niet hoef te lijmen en kun je het doosje heel voorzichtig in elkaar timmeren.

Ik gebruik de lasersnijder voor het doosje omdat in combinatie met makercase lijmloos een mooi doosje in elkaar gezet kan worden.

Tip: Zorg er wel eerst voor dat je alles goed meet zodat alles goed past en niet te groot wordt.

Tip: Stel de snijder wel goed in want 1 foutje en je kan opnieuw beginnen.

Tip: Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn.

Step 6:

Arduino - Setup

Als het doosje af is moeten we gaan denken aan de Arduino hier moet een programmaatje op komen die de servo random een kant op laat draaien. Ook moet dit programmaatje meten of de ldr minder licht op vangt zodat we kunnen zien of iemand z'n hand er lang haalt.

Denk bij het schrijven van deze code eraan dat het licht in een kamer kan verschillen dus dat er verschillende start waardes kunnen plaats vinden.

Denk er ook aan dat de servo niet 360 graden kan draaien.

In de bijlage zit de code om randomnizer.ino

Hier boven staat het schema zet alle kabeltjes zo naar anders werkt de code niet.

Ik heb gekozen voor de ldr omdat ik het knop heel erg lelijk vond en graag iets anders en makkelijk in gebruik wou hebben. Met een ldr kun je een lichtsensor in elkaar zetten die het super goed doet.

Step 7:

Alles in elkaar zetten

Als het goed is is nu de 3d printer klaar met printen van je pijl als dit zo is plak op mountjes de 3d geprinte pijl.
Ik heb hiervoor een rond mountje gebruikt.

Vervolgens heb ik een stukje karton gepakt en een beetje gebogen zodat het makkelijk in het doosje past.
Zorg er ook voor dat er in dit stukje karton een gat zit waardoor de kabeltjes van servo kunnen. En plaats vervolgens de servo tussen het stukje karton en de bovenkant van het doosje.

Als dit allemaal in elkaar zit test dan eerst de ldr in combinatie met de servo.

Tip: gebruik de goede lijm want anders lukt het echt niet!!!! ik gebruik nu (pattex en bison)

Step 8:

Final

Zorg er nu voor dat het scharniertje wordt vast geplakt aan de onderkant zodat aan de onderkant een klepje zit die je open kan doen en je arduino er altijd weer uit kan halen.

Stop alles vervolgens in het doosje maar zorg er wel voor dat de ldr is gericht op het gat aan de zijkant anders komt er niet genoeg licht.
Comments

Add a Comment

Sign in to comment.